Jó ha tudod

Jó ha tudod

Mire jó a névjegykártya?

Egy új üzleti partnerrel való megismerkedés során talán az első benyomás a legfontosabb. Külső megjelenésünk, testtartásunk, kézfogásunk sokat elárul rólunk, de a partnerünknek átadott névjegykártya is meghatározó szerepet tölt be, nemcsak az üzleti etikettben, de a rólunk alkotott véleményben is.

A névjegykártya a kapcsolatépítés alappillére. A sikeres kapcsolattartáshoz azonban elengedhetetlen, hogy névjegyünk tartalmazza a megfelelő információkat, elérhetőségeinket, igényes és emlékezetes legyen, ugyanakkor méltón képviselje saját stílusunkat vagy cégünk arculatát is.

A névjegykártya létfontosságú eleme a sikeres munkának vagy vállalkozásnak. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a névjegy minél kreatívabb, egyedibb legyen. Online szerkesztőnkkel megtervezheti egyedi, saját személyiségét tükröző névjegyét: válasszon alapanyagaink (papír, fém, fa…) és már meglévő sablonjaink közül, vagy töltsön fel saját képet, adjon hozzá szöveget és logót. Tekintse meg szerkesztőnket és valósítsa meg saját elképzelését!

Milyen egy jó névjegykártya?

  • A névjegykártya legyen átlátható, lényegretörő. Szerepeljenek rajta a legfontosabb információk (cégnév, szolgáltatások, elérhetőségek…), de ne legyen túl zsúfolt. A betűk méretét és típusát úgy válasszuk meg, hogy a szöveg megfelelő nagyságú és olvasható legyen.
  • Névjegyünk legyen összhangban vállalkozásunk, cégünk arculatával, színvilága harmonizáljon logónk árnyalataival.
  • Használjuk ki a névjegykártya mindkét oldalát! A hátoldalon még több fontos információt oszthatunk meg szolgáltatásainkról. De szentelhetjük akár az egész üres oldalt cégünk nevének, logójának, szlogenjének is, az eredmény így még látványosabb lesz.
  • Névjegyünk tervezésénél törekedjünk az egyéniségre! Minél kreatívabb a névjegyünk, annál inkább ki fog tűnni a többi közül, így partnerünk garantáltan emlékezni fog rá, kitől is kapta.
  • Ne térjünk el az 5 x 9 cm-es szabványmérettől. Az egyedi méretű, formájú névjegyek látványosak, de annál kevésbé praktikusak: sok esetben nem férnek el egy egyszerű névjegytartóban, így könnyebben elkallódhatnak.

Milyen adatokat tartalmazzon egy névjegykártya?

  • cégünk nevét, logóját, szlogenjét
  • saját nevünket, pozíciónkat
  • üzletágunkat, szolgáltatásainkat
  • elérhetőségeinket (mobil, telefon, e-mail, fax…)

Névjegykártya-etikett

Napjainkban a névjegykártya kulcsfontosságú elem az üzleti életben. Ám hiába van tökéletes névjegykártyánk, ha nem vagyunk tisztában az átadás megfelelő menetével, körülményeivel.

Mindig tartsunk magunknál névjegykártyát! Sosem tudhatjuk, mikor találkozunk össze egy esetleges leendő üzleti partnerrel, ügyféllel.

Az etikett szerint elsőként mindig az alacsonyabb rangú, beosztású, esetleg fiatalabb fél nyújtja át a névjegykártyáját. Amikor egy hölgy és egy úr cserél névjegyet, először a hölgy adja át a sajátját. Ezt a gesztust minden esetben illik viszonozni.

Mindig olvassuk el a kapott névjegyet, mielőtt elraknánk. Ezzel egyrészt érdeklődést fejezünk ki partnerünkkel szemben, másrészt megtudhatjuk többek között a pozícióját, beosztását is, ami sokat segíthet a beszélgetés, tárgyalás további menetének, stílusának alakításában.

A névjegy sok mindent elárul rólunk és vállalkozásunkról, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy az átadott névjegy ne legyen gyűrött, szakadt. Érdemes beszerezni egy névjegykártyatartót.

Nem illik továbbá a névjegy hátuljára írni vagy a feltüntetett adatokat átjavítani. Ilyen esetben célszerűbb új névjegyet rendelni.

Amennyiben külföldre látogatunk, fontos, hogy képben legyünk, milyen névjegykártya átadási-átvételi szokásokat követel meg az adott ország, kultúra.