Névjegykártya-etikett és szokások

Napjainkban a névjegykártya kulcsfontosságú elem az üzleti életben. Ám hiába van tökéletes névjegykártyánk, ha nem vagyunk tisztában az átadás megfelelő menetével, körülményeivel.

Mindig tartsunk magunknál névjegykártyát! Sosem tudhatjuk, mikor találkozunk össze egy esetleges leendő üzleti partnerrel, ügyféllel.

Az etikett szerint elsőként mindig az alacsonyabb rangú, beosztású, esetleg fiatalabb fél nyújtja át a névjegykártyáját. Amikor egy hölgy és egy úr cserél névjegyet, először a hölgy adja át a sajátját. Ezt a gesztust minden esetben illik viszonozni.

Mindig olvassuk el a kapott névjegyet, mielőtt elraknánk. Ezzel egyrészt érdeklődést fejezünk ki partnerünkkel szemben, másrészt megtudhatjuk többek között a pozícióját, beosztását is, ami sokat segíthet a beszélgetés, tárgyalás további menetének, stílusának alakításában.

A névjegy sok mindent elárul rólunk és vállalkozásunkról, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy az átadott névjegy ne legyen gyűrött, szakadt. Érdemes beszerezni egy névjegykártyatartót.

Nem illik továbbá a névjegy hátuljára írni vagy a feltüntetett adatokat átjavítani. Ilyen esetben célszerűbb új névjegyet rendelni.

Amennyiben külföldre látogatunk, fontos, hogy képben legyünk, milyen névjegykártya átadási-átvételi szokásokat követel meg az adott ország, kultúra.

Szóljon hozzá